Een prachtwijn met een grote complexiteit! De Amarone wordt gemaakt volgens de traditionele Italiaanse manier. De druiven voor de Amarone komen altijd van de best gelegen wijngaarden en de mooiste trossen. Om de druiven niet te beschadigen worden ze voorzichtig met de hand geplukt. Daarna worden ze voorzichtig naast elkaar in kratten in donkere, goed geventileerde schuren te drogen gelegd. Dit proces duurt enkele maanden. De druiven verminderen 25 à 40 procent aan vocht, waardoor de concentratie van suiker, aroma- en smaakstoffen toeneemt. Na het drogen worden de druiven ontsteeld en voorzichtig geperst. Vervolgens vindt een langzame gisting plaats die ongeveer veertig dagen duurt. Nog niet alle suikers zijn dan vergist. De Amarone laat mannen vervolgens heel langzaam op grote fusten uitgisten. Het resultaat is een zware en droge rode wijn die lang bewaard kan worden. De Amarone is een geweldige begeleider voor geroosterde vleesgerechten, wild en bij oude kazen.
Deze topwijn uit de Valpolicellastreek is droog en fluwelig. Deze intens donkerrode wijn geurt naar vanille, toast en hout en in de verte ook naar kruiden. De smaak is krachtig en vol, mooi afgerond. Een echte 'powerwijn', maar dan wel met veel finesse en elegantie. Truffel, leer, chocola zijn elementen die ook zijn terug te vinden.
Molinara
De Molinara druif is blauwe druivensoort uit Italië en speelt een rol in de blend voor Valpolicella. Het ras geeft de wijn meer zuren en wordt ook gebruikt in de wijnen van Corvina, Rondinella en Bardolino. De druif wordt zelden gebruikt voor andere wijnen en heeft als synoniem Rossara, Rossanella en Brepon Molinaro.
Rondinella
De Rondinella druif is een druivensoort die de tweede viool speelt in de traditionele Valpolicella blenden. De aroma’s verhouden zich tot een-dimensionaal fruit met gemiddelde suiker- en zuurgraden. Rondinella voegt dus vooral wat vulling toe en is niet sterk of interessant genoeg om solo gevinifieerd te worden. De concentratie van apassimento komt Rondinella ten goede.
In het vriendelijke noordoosten van Italiƫ, aan de oevers van het Gardameer en dicht bij het plaatsje Bardolino, ligt het wijndomein van de familie Lenotti. De geschiedenis van Cantine Lenotti gaat terug tot 1906. Al aan het begin van de vorige eeuw had men een uitstekende regionale reputatie voor de lokale wijnen.
Na diverse investeringen en renovaties is de familie Lenotti zich volledig gaan toeleggen op het gehele proces van druif tot een schitterend eindproduct voor de verwende wijnconsument. De familie Lenotti heeft de beschikking over een flink aantal eigen wijngaarden in de volgende regio's: 'Le Folaghe' in Lugana, 'Le Crosare' in Valpolicella Classico, 'La Pra' en 'Vigna la Giare' in Bardolino Classico.
Meer informatie: Cantine Lenotti
Schrijf de eerste review